Over de kunst van het stellen van vragen en doorvragen
t

Openingszinnen

In deze bijdrage vind je een overzicht van zinnen waarmee een vraaggesprek / conversatie begonnen kan worden gericht op een actuele kwestie. Om het niet te abstract te houden, heb ik ook een aantal voorbeelden toegevoegd. Zoals voor veel zaken op dit weblog geldt: maak deze zinnen wel even eigen (met de juiste intonatie, verbindingswoorden, et cetera). Aanvullingen: als altijd welkom.

Ik zat net in de auto en hoorde het weer gaan over die x-discussie... Ik weet eigenlijk niet wat ik hiervan moet vinden. Jij?

Mensen/jongens/studenten, ik zit met een probleem. Ik hoorde x en weet niet wat ik hiervan moet vinden.

Maak jij je ook zo druk om x? (zo ja ... dus je vindt ... )

(ironie) Worden jullie ook zo gekweld door x?

Zo, wat moeten we toch met x?

Vind jij het ook niet erg voor y (een politicus, burgemeester)

Net sprak ik y ... wat kan hij zich druk maken over x

Weet je, ik snap dat niet, x komt eraan en y maakt zich daar niet druk over. Dat is toch vreemd?

Weet je waar ik over na hebt gedacht?
  • Ik heb nog nagedacht over wat je gisteren zei over ...
...

Meer over: ,