Kunst stellen van vragen bij onze neiging alles te geloven
Bewerking van Asterix en De papyrus van Caesar, pagina 8 (rechtsonder)
 
Eind 2015 verscheen er een nieuwe Asterix, namelijk de De papyrus van Caesar. Nu zal ik hier niet een algemene recensie gaan schrijven van dit nieuwe stripalbum want er zijn specialisten die dit veel beter kunnen (en meer autoriteit hebben). Wel interessant is dat vooraf was aangekondigd dat de strip "het op de hak zetten van propaganda en persoonlijke public-relations" als thema's zou hebben. 

Nu was ik even bang dat bij de uitwerking van deze thema's de gemakkelijke weg zou worden gekozen en alle pijlen gericht zouden worden op de slechte overheid en de manipulerende politicus / spinner. Maar gelukkig wordt ook de andere kant van de medaille belicht: de goedgelovigheid van de mens. Met name de uitspraak van Panoramix (pagina 8) springt eruit:


"Mensen hebben vaak de neiging iets te geloven wat geschreven staat. Heel eigenaardig..."

Nu is natuurlijk direct de vraag of deze uitspraak ook klopt. Een beetje overhaaste generalisering van Panoramix lijkt het immers wel te zijn. Hoezo "mensen hebben ..."? Alle mensen? Maar toch is de uitspraak niet geheel onwaar. Zie voor meer informatie hierover ons eBook (te beginnen met "het gebrekkig menselijk oordeelsvermogen").