vragen stellen aan je huisarts


Eerder heb ik geschreven over het initiatief van patiëntenfederatie NPCF en de Federatie Medisch Specialisten om patiënten betere vragen te laten stellen. Zij onderscheiden hiertoe drie vragen die zij graag gesteld zien worden door patiënten:
  1. Wat zijn mijn mogelijkheden?
  2. Wat zijn de voordelen en nadelen van die mogelijkheden?
  3. Wat betekent dat in mijn situatie?
Meer informatie over deze drie vragen vind je hier (hun eigen site) of  hier (waarom volgens ons zes vragen beter zijn).

Enigszins overeenkomstig publiceerde Time vorige week een ander overzicht met vragen die je kunt stellen aan artsen. Zij komen met "negen vragen die artsen graag gesteld zien worden". Nu is de achtergrond van deze vragen wel onduidelijk. De lijst met vragen van Time is namelijk een lijst van wat experts belangrijk vinden. Nergens staat echter beschreven wie die experts zijn. Terwijl volgers van dit blog weten dat de vraag "Wie zijn die experts dan?" vaak wel relevant is op het moment dat experts worden aangedragen als bron.

Maar dit terzijde, zijn dit de negen vragen (klik hier voor een toelichting):
  1. Wat zijn de verschillende behandelingsmogelijkheden?
  2. Welk resultaat mag ik verwachten?
  3. Moeten we het nu doen of kan ik later (hierop) terugkomen?
  4. Kan ik zelf iets doen om mijn gezondheidssituatie te verbeteren? 
  5. Wat zijn de neveneffecten?
  6. Hoe krijg ik de onderzoeksresultaten teruggekoppeld?
  7. Hoeveel gaat dit mij kosten?
  8. Zou ik een second opinion moeten aanvragen?
  9. Welke vragen heb ik niet gesteld maar zou ik wel moeten vragen?
Er zitten m.i. een aantal bruikbare vragen tussen (hooguit moet je ze niet als gesloten vraag stellen maar als open vraag). Toch ben ik wel benieuwd: welk rijtje vind je meer aansprekend? En heb je ervaring met deze vragen? Een aanvullende vraag? Ik hoor het graag. Aan elk van deze rijtjes zit namelijk m.i. wel voordelen als nadelen.