Deze week in het nieuws: tijdens wetenschappelijke congressen stellen mannen vaker vragen dan vrouwen. Wat de reden hiervan is, is nog onduidelijk. Stellen mannen zelf actief vaker vragen, worden vrouwen minder in de gelegenheid gesteld om vragen te stellen, of is het een combinatie van deze twee?

Ook bij conferenties waar vrouwen in de meerderheid waren, zagen de onderzoekers trouwens dezelfde resultaten: mannen stellen gemiddeld 1.8 vragen ten opzichte van iedere vraag gesteld door een vrouw. Het publiek varieerde van 40% tot 75% vrouwelijke onderzoekers.
 

Volgens de onderzoekers zouden vrouwelijke onderzoekers er wel goed aan doen om  meer vragen te stellen tijdens symposia. Niet enkel draagt het bij aan betere kennis - en dus betere onderzoeksresultaten - maar ook helpt het in het opbouwen van een netwerk (en dat is weer belangrijk voor een wetenschappelijke carriĆØre).

Aan de andere kant vinden we het misschien allemaal wel eens lastig om een vraag te stellen. Of om een oude vraagkaart erbij te pakken:

Over de kunst van het stellen van vragen en doorvragen
Welke vraag vind jij altijd lastig om te stellen?

De twee studies

  • Glassberg, Telis en Gunter, PgmNr 545: Fine-scale demography and behavior of male and female human geneticists (link)
  • Hinsley, Sutherland en Johnston, Men ask more questions than women at a scientific conference (link)