De Quest101 is uit met hierin de 101 beste Quest-vragen van 2015. Om dit te onderstrepen werd vanochtend tijdens het programma van Giel 3FM de top 3-vragen van 2015 bekend gemaakt:
 
  1. Kan Nederland in zijn eigen levensonderhoud voorzien wanneer we volledig op ons zelf zijn aangewezen?
  2. Waarom zijn dinosaurussen niet gewoon teruggekomen nadat ze in eerste instantie waren uitgestorven?
  3. Waarom worden de resultaten van de nazi-experimenten uit de Tweede Wereldoorlog nu nog gebruikt voor medisch onderzoek en voor medische toepassingen?

Nu vroeg ik me eerder reeds af op basis van welke criteria de juryleden waren gekozen. Giel Beelen was hopelijk toch niet enkel gekozen omdat hij in zijn programma aandacht aan de uitverkiezing zou kunnen geven?


Helaas geeft de top 3 wat dat betreft nog geen duidelijkheid. Ook maakt de top 3 niet helder wat een vraag nu tot de beste vraag van het jaar maakt. Zo wordt de bovengenoemde eerste vraag van 2015 op de voorkant van de Quest101 samengevat tot de vraag of Nederland zelfvoorzienend kan zijn:

Quest101 - De beste vragen van 2015

Het probleem: deze vraag zag je ook reeds in 2011 bij de NPO Radio langskomen (de link in de tweet klopt niet meer; hier kun je het interview terugluisteren).

 
Kan zo'n vraag dan nog steeds de beste vraag van 2015 zijn? Ergens had ik verwacht dat ook originaliteit een criterium zou zijn (nog een voorbeeld: de vraag "Waarom zit er een gat in een donut?" werd reeds in 2010 bij Willem Wever behandeld; ook het antwoord op de vraag of pinguĆÆns knieĆ«n hebben, was reeds bij Willem Wever aan de orde gekomen).

Nu staan er gelukkig ook originele vragen in de lijst. Misschien juist daarom ter overweging: aan welke criteria zou een vraag moeten voldoen wil het de vraag van het jaar zijn? In het bijzonder: moet een vraag dan ook origineel zijn? (waarbij we maar even aannemen dat het kiezen van een vraag van het jaar wenselijk is, maar dat terzijde)