De wetenschap bewijst: door deze 36 vragen te stellen wordt iemand anders (weer) verliefd op je. Dat is wat veel schrijvers en bloggers je willen doen geloven. Maar helaas klopt hier niets van en dit is ook niet wat de wetenschap belooft. Wat wel: dat jij en je gesprekspartner elkaar beter leren kennen; dat jullie meer close worden. Wil je dit zelf uit proberen, dan vind je hieronder de 36 vragen. Maar let op: geen garanties. šŸ˜€
Eerste versie op 26-09-2018
Bijgewerkt / weer actueel 21-04-2021


Over de kunst van het stellen van vragen en doorvragen
Te mooi om waar te zijn?

Het idee: stel deze 36 vragen en de ander wordt verliefd op jou!

Op internet kun je veel artikelen vinden over het onderzoek van psycholoog Arthur Aron en zijn 36 vragen. De kern van deze artikelen is vaak hetzelfde: door het stellen van de genoemde 36 vragen word je verliefd op elkaar šŸ’–

De vraag is wel meteen: euh... wat... waarom ook alweer? Want als je goed kijkt, zie je dat veel wordt beloofd:

  • 36 vragen die je verliefd kunnen maken
  • 36 vragen voor tijdens een date om verliefd te worden
  • Als je deze 36 vragen aan iemand stelt, word je verliefd
  • Beantwoord samen deze 36 vragen - en dan ben je verliefd
  • In 36 vragen verliefd worden op elkaar – voor het eerst of opnieuw
  • Met deze 36 vragen word je verliefd op een vreemde
  • DĆ© 36 vragen die liefde en intimiteit stimuleren
  • 36 x bewezen vragen voor een onvergetelijk interview
  • 36 vragen verliefd op elkaar: voor het eerst of opnieuw, zo lukt het!
  • Helpen deze 36 vragen je aan een partner?
  • Stel deze vragen en je relatie wordt intenser!

Zelf uitproberen? Zo moet je de 36 vragen stellen

De '36 vragen' werden met name bekend door dit artikel in The New York Times geschreven door Mandy Len Catron. Dit artikel werd binnen enkele maanden miljoenen keren gelezen. Vervolgens verschenen er ook in Nederland diverse artikelen over dit onderzoek. Met als gezegd verschillende titels. Maar ook met verschillende vragen door afwijkende vertalingen.

Lees ook: 100 vragen die je aan een ander kunt stellen om hem of haar beter te leren kennen.

In de oorspronkelijke wetenschappelijke publicatie van Aron - die je hier kunt vinden (pdf-alert) - vind je echter de originele beschrijving van de aanpak en de originele vragen. Deze luidt als volgt:

1. Voorbereiding op het gesprek

Voordat je begint, moeten je partner en jij de volgende instructie doornemen:

1.  Hierna volgt een vragenlijst die bestaat uit drie reeksen met ieder 12 vragen. Iedere vraag moet door een van jullie hardop voorgelezen worden. Ieder van jullie moet de vraag vervolgens beantwoorden. De persoon die de vraag opleest, beantwoordt de vraag als eerste.

2. De vragen moet je in onderstaande volgorde beantwoorden. Sla geen vraag over. Stel de vragen om de beurt.

3. Ga na een kwartier door naar de volgende reeks met 12 vragen. Het maakt niet uit of je klaar bent. Omdat de vragenlijst bestaat uit 36 vragen, doe je over de hele vragenlijst dus drie kwartier.

4. In het oorspronkelijke onderzoek wordt dit niet genoemd, maar kijk na deze drie kwartier elkaar 4 minuten diep in de ogen.


2. De uitvoering: drie vragenrondes van 12 vragen

De oorspronkelijke vragen zijn als gezegd op meerdere manieren vertaald. Soms heel letterlijk - en hierdoor niet te volgen - maar soms ook erg goed. Soms zijn de vragen echter ook veranderd om ze meer aan te laten sluiten bij het blog waarvoor het artikel geschreven is. Soms was de vraag helemaal anders

Zo vond ik een blog waar essentiĆ«le woorden waren veranderd (bijvoorbeeld het woordje genegenheid werd verdriet (omdat het blog hier veel over schreef). Of vond ik een artikel waar de vraag naar de vijf goede eigenschappen van de ander was herschreven naar de vraag welke vijf eigenschappen jij zou waarderen in de ander. En soms waren vragen zelfs geheel anders (met name vraag 31). Grrr... šŸ˜’

Omdat ik me kan voorstellen dat het voor jou niet altijd duidelijk is welke lijst met vragen je moet pakken, heb ik hieronder de vragenlijst met 36 vragen gezet [1].
 

36 vragen stellen voor meer intimiteit en liefde
 

De vragenlijst


Vragenreeks 1

1. Als je iedereen in de wereld mag kiezen, wie zou je dan uitnodigen om bij je te komen eten?
2. Zou je beroemd willen zijn? Waarin dan?
3. Voordat je iemand gaat bellen, oefen je dan soms met wat je gaat zeggen? Waarom wel of waarom niet?
4. Hoe ziet een perfecte dag er uit voor jou?

5. Wanneer heb je voor het laatst in je eentje gezongen? En wanneer voor iemand anders?
6. Stel je wordt 90, wat heb je dan liever: het lichaam van een dertigjarige Ć³f de geest van een dertigjarige?
7. Heb je al enig idee over hoe je zult sterven?
8. Welke drie dingen heb je vermoedelijk gemeen met mij?

9. Waar ben je het meest dankbaar voor in je leven?
10. Als je iets had kunnen veranderen aan je opvoeding, wat zou dat dan zijn?
11. Wat is jouw levensverhaal, zo gedetailleerd mogelijk verteld in vier minuten?
12. Stel je wordt morgen wakker en je beschikt ineens over Ć©Ć©n nieuwe goede eigenschap of vaardigheid, wat zou dat dan zijn?

----------

Vragenreeks 2

13. Als een kristallen bol Ć©Ć©n waarheid over jou, je leven, je toekomst of iets anders zou kunnen vertellen, wat zou je dan willen weten?
14. Waar droom je al lang van om ooit te doen? Waarom heb je het nog niet gedaan?
15. Wat is het grootste dat je tot nu toe hebt bereikt in je leven?
16. Wat waardeer je vooral in een vriendschap?

17. Wat is je meest dierbare herinnering?
18. Wat is je ergste herinnering?
19. Als je wist dat je over een jaar plotseling zou overlijden, zou je dan iets veranderen aan hoe je nu leeft? Waarom wel of niet?
20. Wat betekent vriendschap voor jou?

21. Welke rollen spelen liefde en genegenheid in je leven?
22. Welke vijf eigenschappen waardeer jij aan je gesprekspartner?
23. Hoe close ben je met je familie? Heb je het idee dat je in je jeugd gelukkiger was dan de meeste andere mensen?
24. Hoe denk je over de de relatie met je moeder?

----------

Vragenreeks 3

25. Bedenk drie uitspraken die waar zijn en beginnen met "we" of "wij". Bijvoorbeeld: “We voelen alle twee in deze kamer dat ...”
26. Maak deze zin af: “Ik wou dat ik iemand had waarmee ik kon delen dat ...”
27. Als jij en je gesprekspartner goede vrienden zouden worden, wat zou dan belangrijk zijn voor de ander om over jou te weten?
28. Wat vind je leuk aan je gesprekspartner? Wees eerlijk, zeg iets wat je misschien niet tegen iemand anders zou zeggen die je net hebt ontmoet.

29. Wat was het meest beschamende moment in je leven?
30. Wanneer heb je voor het laatst in het bijzijn van een ander gehuild? En wanneer toen je alleen was?
31. Vertel je partner iets wat je nu al leuk aan hem of haar vindt.
32. Waarover zou je nooit grappen moeten maken (omdat het een te serieus onderwerp is)?

33. Als je vanavond zou sterven en met niemand meer zou kunnen praten, waarvan zou je het meest spijt hebben dat je het niet aan iemand hebt verteld? Waarom heb je het nog niet verteld?
34. Je huis, met alles wat je bezit, staat in brand. Nadat je je familie, geliefden en je huisdieren gered hebt, heb je nog tijd om Ć©Ć©n ding te pakken. Wat zou het zijn? Waarom?
35. De dood van welk familielid zou je het ergst vinden? Waarom?
36. Deel een persoonlijk probleem met je gesprekspartner. Vraag je partner om advies over hoe hij of zij dit zou aanpakken. Vraag ook aan je partner hoe hij of zij denkt dat jij je voelt bij dit probleem.


Vraag is: wordt iemand echt verliefd op je?

Natuurlijk hebben al veel mensen de vragen geprobeerd. Bijvoorbeeld bij een Tinder date (conclusie: niet zo handig). En soms pakte het wel goed uit bij de schrijver (hier een voorbeeld bij Vogue) en soms ook niet (hier een voorbeeld bij The Guardian). Maar meer dan anekdotisch bewijs is dit niet.

Wat opvalt in het onderzoek, is dat in het artikel van Aron namelijk helemaal niet gesproken wordt over liefde of verliefdheid. Bij Aron ging het om closeness, te vertalen met 'intimiteit', 'verbondenheid' of 'nabijheid'? En dat lijken de vragen wel te geven. Zoals ook hier tijdens een blind date. Dat een vragenlijst met intieme vragen waarbij je jezelf kwetsbaar moet opstellen, leidt tot meer intimiteit, is ook niet zo vreemd.

Dus als je intimiteit zoekt - iemand op deze manier beter wilt leren kennen - dan zijn deze vragen zeker geschikt.


Al geldt ook hier: geen garanties. Dat in het algemeen de vragen zullen leiden tot meer intimiteit, wil nog niet zeggen dat dit altijd gebeurt.

Er bestaat in ieder geval geen bewijs dat je met deze lijst met vragen verliefd gaat worden op de ander. Of nog sterker: een partner gaat vinden. Enkele voorbeelden van relaties die zijn ontstaan zijn wel bekend (bij Aron Ć©Ć©n stel uit 44 gesprekken), maar in hoeverre dit enkel nu aan de vragenlijst kan worden toegeschreven, is lastig hard te maken. Daarvoor is het aantal te klein en kunnen andere factoren niet uitgesloten worden.


Voor liefde is meer nodig dan een vragenlijst

Double date

Onderzoek heeft ook laten zien dat de vragenlijst weinig oplevert voor bestaande stellen. Enkel als de vragen wordt gesteld bij gesprekken tussen twee stellen (dus met z'n vieren) zie je dat de vriendschap tussen de vier personen hechter wordt en dat de partners dichterbij elkaar komen. Heb je dus een double-date, dan kan de vragenlijst interessant zijn als je hier op zoek naar bent.

Meer weten? In het Engels zijn meerdere achtergrondartikelen over de 36 vragen te vinden. In het Nederlands is deze versie in het NRC m.i. het meest geslaagde artikel (€). Ook omdat ze Aron zelf aan het woord laten en hem laten vertellen wat wel nodig is om verliefd te worden.

Dat Aron als geen ander de beperkingen van zijn onderzoek kent, is duidelijk (ok, nog een voorbeeld dan). Al doet het bericht op de site van de EO helaas wat anders vermoeden [2]:

"Beantwoord samen deze 36 vragen en jullie zijn verliefd! En o ja: kijk 4 minuten zwijgend in elkaars ogen. Dan is de vonk onhoudbaar en dartelen jullie samen door het leven heen. Althans, dat denkt psycholoog Arthur Aron, die onderstaande 36 vragen heeft bedacht."

Dit slaat nergens op.

__________

[1]
Ik heb hierbij om te beginnen een collega Engels gevraagd voor een eerste, eigentijdse vertaling (wees gerust, we hebben de vragen niet aan elkaar gesteld šŸ˜Š). Vervolgens hebben we de vragen herschreven naar vragen die meer passen bij hoe we nu en met name in het Nederlands vragen stellen. Wel hebben we steeds aangesloten bij de originele vragen van Aron. Zo heeft Aron bijvoorbeeld ook gesloten vragen in de vragenlijst opgenomen. Deze hebben we bewust zo gelaten. Taken (doe dit) hebben we waar mogelijk herschreven naar vragen (zou je ...).

[2]
Misschien is het wel een idee om ook eens zo'n absurde uitspraak te doen en te onderzoeken of dit gedeeld wordt op social media. Bijvoorbeeld de relatie tussen vragen stellen en slanker worden, of vragen stellen en langer leven. Ideeƫn zijn altijd welkom.