Zit je op je werk met een (mogelijk) morele kwestie? Met een moreel dilemma waarbij je graag met een ander van gedachten wilt wisselen? Dan ben je bij ons aan het goede adres. Wij zijn namelijk gespecialiseerd in het houden van filosofische gesprekken / morele gesprekken. En als experts in het stellen van de juiste vragen helpen we je graag bij het nadenken over en verhelderen van een casus. Of over het leven in het algemeen. Hieronder vind je meer informatie.

 
Praktisch filosoof

Morele / ethische / filosofische gespreksvoering

Regelmatig wordt aan ons de vraag gesteld of we onze kennis en ervaring in het stellen van vragen en het voeren van diepe gesprekken niet willen inzetten voor individuele diepe gesprekken aan professionals. Bijvoorbeeld over morele dilemma's. Om bijvoorbeeld met een filosoof in gesprek te gaan aan de hand van ons vraagzin-stappenplan om morele kwesties te bespreken. Het antwoord is simpel: zeker doen we dat! We zijn niet voor niets ook praktisch filosoof!

Naast het volgen van vraagtrainingen (klik hier), kun je namelijk ook bij ons terecht voor individuele diepe gesprekken. Ben je geïnteresseerd? Hieronder volgt een uitleg van onze aanpak. Een aanpak waar bij helder denken en zorgvuldige oordeelsvorming - bij bijvoorbeeld morele dilemma's - voorop staat en die duidelijk anders is dan reguliere coaching.

In gesprek, geen standaard coaching

Wij bieden filosofische "coaching" aan voor professionals die graag diepere gesprekken willen voeren en met een extern iemand - een praktisch filosoof / ethicus - willen nadenken over het leven in het algemeen of een moreel dilemma in het bijzonder: een moeilijke (beroepsmatige) keuze over hoe te handelen. Dit wordt ook soms wel socratische "coaching" of ethische coaching genoemd.

Het is coaching tussen aanhalingstekens. Want onze coaching is niet gericht om je te laten inzien of te leren op welke wijze je kunt bereiken wat je wilt. Of hoe je bijvoorbeeld met stressvolle situaties om moet gaan. Om problemen op te lossen. Als therapie. Wat je bij reguliere coaching wel ziet.

De gesprekken zullen in het teken staan van het betekent voor jou om professional (of misschien beter: mens) te zijn en wat dit betekent voor je denken en handelen.

Onze ervaring is dat de gesprekken uiteindelijk leiden tot het onderzoeken en het met diepgang nadenken over wat voor jou een gelukkig en zinvol leven is. En wat dit betekent voor keuzes als professional. Zodat je meer weloverwogen handelt.

We gaan hierbij op zoek naar diepgang, naar kennis. Niet direct naar een oplossing voor een probleem.

Met name zijn onze gesprekken geschikt voor professionals die een onafhankelijke gesprekspartner zoeken. Zit je met een dilemma of een lastige keuze op je werk (eventueel in combinatie met thuis) en wil je deze met iemand buiten de organisatie of je vrienden / familiekring bespreken? Als ethici helpen je graag. Alle gesprekken vinden in vertrouwelijkheid plaats en niets wordt opgeslagen / genoteerd. Ons uitgangspunt is hier ook: je zit in beginsel niet met een probleem (depressie / burn-out), maar hebt behoefte aan iemand die mee kan denken en argumenten kan vinden, verhelderen en duiden.
  

Op welke wijze vinden de gesprekken plaats?

Wij zijn expert in het voeren van ethische / morele gesprekken. We hanteren echter geen vaste methode. In de filosofische praktijk zie je wel een aantal vaste methoden terug, maar deze hebben - zo is onze ervaring - allerlei problemen op het moment dat je als praktisch filosoof hier dogmatisch aan vasthoudt.

Zo is de waarde van de Socratische Methode zoals die onder andere wordt onderwezen bij het ISVW (en waar wij ook in zijn opgeleid) afhankelijk van het gesprek. De gerichtheid op het socratische niet-weten, de focus op één voorbeeld en het beperkte belang van feiten maakt de methode soms wel, maar soms ook minder geschikt. De waarde van het stellen van vragen, die je daar ook wel terugziet, onderschrijven we echter direct.

Om diepgang te garanderen, is echter één ding zeker: we zijn gegarandeerd zowel afgestudeerd filosoof / ethicus als praktisch opgeleid in de kunst van het stellen van vragen. Daarnaast hebben we ervaring als lid van ethische commissies en zijn we (in deeltijd) werkzaam aan een universiteit / hogeschool.
 
We gebruiken tijdens de gesprekken een positief-kritische wijze van vragen stellen. Om die reden worden we ook wel soms vraagcoach of denkcoach genoemd. En natuurlijk zijn we experts in het herkennen van drogredenen. Maar we beginnen met het helder krijgen van je morele vraag. Onze ervaring is dat dit waardevoller en belangrijker is dan direct naar antwoorden te zoeken.

Waar voeren we onze gesprekken?

De gesprekken voeren we bij voorkeur buiten, namelijk tijdens een wandeling.

Onderzoek laat zien dat dit een goede manier is om te komen tot goede gesprekken. Wil je zien hoe dit in de praktijk gaat? In het programma "De Wandeling" kun je zien hoe Joris Linssen en Sander de Kramer dit deden. Onze aanpak is vergelijkbaar (al streven we wel meer diepgang na).

We kunnen wandelen in de stad, door een park, maar natuurlijk ook in de natuur. Onze voorkeur? De Veluwe! Maar we doen wat jij prettig vindt. Wil je toch op je eigen kantoor afspreken? Prima.

Wat kost het je?

De tarieven van de gesprekken zijn afhankelijk van je inkomen (iets wat we op basis van vertrouwen vaststellen) en bedragen tussen de € 50,-- en € 150,-- per gesprek (exclusief reiskosten, in de regel 1 à 2 uur per gesprek). Als we het gesprek zelf niet goed vonden gaan, dan brengen we niets in rekening. Maar let op: onze gesprekken worden niet vergoed door verzekeraars (de gesprekken zijn niet namelijk therapeutisch van aard).

Meer weten?

Ben je geïnteresseerd? Neem gerust contact met ons op via . Graag informeren we je dan of we ruimte hebben. Natuurlijk beginnen we met een kosteloos (telefonisch) intakegesprek. Hierin kunnen we uitleggen hoe we te werk gaan en wat je mag verwachten.