De Vraagzin.nl-vraagkaarten

Over het ontstaan van onze (digitale) vraagkaarten
In 2016 gaven we op een basisschool een training over de kunst van het stellen van vragen (what's new 😉) en oefenden we met de leerlingen in het stellen van vragen. We namen als startpunt een waarde of een quote (uit het nieuws) en gingen vervolgens proberen vragen hierbij stellen. Dit resulteerde in twee leuke sessies waarbij de kids tijdens het gesprek met allerlei interessante, soms zeer filosofische vragen kwamen.

Deze vragen parkeerden we op het bord om vervolgens één vraag eruit te pakken die we gingen bespreken. Zowel voor de leerlingen, voor ons als voor de juffen waren dit erg inspirerende bijeenkomsten. Het nadeel was wel: wat na afloop te doen met al die leuke vragen op het bord? Zonde toch om uit te wissen? Kunnen we dit niet online behouden?

Hieruit ontstond het idee om digitale vraagkaarten te gaan maken. Met soms een gedachte-experiment, soms een denkvraag, soms een vraag om jezelf te leren kennen, et cetera.  I.v.m. de copyright zijn de citaten wel altijd onder de 50 woorden gebracht. De citaten zijn echter hopelijk nog wel weer lang genoeg om te laten zien hoe je tot leuke vragen komt (en dat kunt leren) [1].

Hieronder vind je als resultaat een lijst met woorden (vaak waarden) die verwijzen naar vragen. Vragen die je bijvoorbeeld kunt gebruiken in een vragenspel. In de hoop dat het je inspireert om goede vragen te stellen bij waarden en citaten; en dat goed voorbeeld goed doet volgen.

Al is natuurlijk maar de vraag wat een goede vraag is. En of inderdaad "goed voorbeeld goed doet volgen" (is hier wetenschappelijk bewijs voor?). En of de citaten die wij gebruiken wel echt zijn (tip: de quoteinvestigator). Maar dat terzijde. 😌 

De vragen