De ervaring leert dat de meeste mensen wel weten dat je meerdere soorten vragen hebt en dat je dus meerdere soorten vragen kunt stellen. Zo is bijna iedereen wel bekend met het onderscheid tussen gesloten vragen en open vragen. Maar er zijn nog veel meer soorten vragen. In deze bijdrage vind je een overzicht van veelvoorkomende categorieën vragen.

Eerste versie: 7 april 2015
Laatste aanvulling: 2 januari 2022Over de kunst van het stellen van vragen en doorvragen


Om de kunst van het stellen van vragen goed te kunnen verstaan, doe je er goed aan om de meest voorkomende soorten vragen te kennen - ook wel type vragen genoemd - en het onderscheid in de verschillende soorten vragen op de juiste wijze in te zetten.

Indien je hier mee kunt spelen, zul je namelijk merken dat de kwaliteit van je gesprekken in het algemeen en van de antwoorden die je krijgt in het bijzonder zal verbeteren.

Een bekend voorbeeld is dat je in vraaggesprekken het beste gesloten vragen en open vragen kunt afwisselen. Als je alleen gesloten vragen stelt, zal een gesprek minder goed verlopen. Met een goede gesloten vraag kun je een gesprek vaak beter een kant op sturen.

Om je hierin te helpen, vind je hieronder een overzicht van bekende vraagsoorten. Dergelijke indelingen worden ook wel vraagtypologieën of type vragen genoemd.


Soorten vragen / type vragen:

Vragen:

 

Andere soorten vragen / indeling in vragen?

Ken jij nog andere soorten vragen (die je graag uitgewerkt wilt zien worden)? Kom maar op! Aanvullingen, opmerkingen, vragen zijn altijd welkom! Mail of neem contact op via Twitter.