Eerder heb je in ons eBook kunnen lezen dat een professional er goed aan doet om vragen te stellen bij voorspellende kennis. Aan veel beslissingen en adviezen liggen namelijk wel voorspellingen ten grondslag. Bijvoorbeeld hoe het klimaat zich ontwikkelt, hoe het met de economie zal gaan, hoe een virus zich ontwikkelt, hoe de omzet of verkopen van een bedrijf zullen zijn, enzovoort. Omdat het stellen van vragen om oefening vraagt, vind je in deze bijdrage een oefening.

Heb je het nog niet gelezen? Welke vragen je als beroepsbeoefenaar het beste kunt stellen, lees je in dit artikel (het betreft een vraagschema). Kort door de bocht vraagt een beroepsbeoefenaar dan door op wat wordt bedoeld en of het klopt (de twee socratische vragen om de aanvaardbaarheid van kennis te bevragen). Ook wel samengevat met Huh? Wat? Waarom ook alweer?

Maar dit is maar het begin: tijd om te oefenen aan de hand van een concreet onderwerp met nog meer vragen!

Over de kunst van het stellen van de juiste vraag


Oefening stellen van vragen bij een voorspelling

Lees onderstaande, vereenvoudigde casus en beantwoord dan de vraag.

Casus: The Mosquito

Stel, een gemeente heeft op bepaalde plekken veel overlast van hangjongeren. Om dit tegen te gaan, overweegt de wethouder om op plekken waar het meeste overlast is, apparaten op te hangen die een hoge toon uitzenden. Dit zijn zogenaamde Mosquitos. De wethouder heeft namelijk gelezen dat jongeren dit geluid niet prettig vinden. Doel van de maatregel: het verminderen van overlast. Om een beter oordeel te kunnen vellen laat de wethouder - via een ambtenaar - een klein onderzoek uitvoeren. Een hiertoe ingehuurde onderzoeker voorspelt vervolgens dat deze maatregel wel zal gaan werken en daarom ingevoerd kan worden.


Vraag:

Welke vragen zou je - bijvoorbeeld als wethouder, raadslid of journalist - bij dit onderzoeksresultaat kunnen stellen?Heb je aanvullende vragen die je zou kunnen stellen? We horen het graag!