In deze bijdrage vind je een overzicht van openingszinnen waarmee je een gesprek over een actuele kwestie kunt beginnen met iemand die je kent. Bijvoorbeeld tijdens een reĆ¼nie, met collega's of met vrienden. Over iets wat je bezighoudt, of bijvoorbeeld over iets wat je hebt gehoord in het nieuws is.


Over de kunst van het stellen van vragen en doorvragen

Het inleiden van een vraag

Eerder hebben we uitgelegd dat het geven van een compliment, gevolgd door een vraag een goede manier is om een (vraag)gesprek te starten. Eerst geef je een compliment en dan stel je een vraag.

Omdat het compliment echter wel gemeend moet zijn - of op z'n minst zo moet overkomen - wil de ander open staan voor je vraag, is dit niet altijd mogelijk. Daarnaast is het geven van een compliment ook niet voor ieder vraaggesprek even geschikt. Als je een kwestie op je werk wilt bespreken of wilt vragen hoe iemand over een bepaald onderwerp denkt, dan kan het wat vreemd zijn om met een compliment te komen dat niets met deze actualiteit heeft te maken.

Maar direct met de vraag in huis vallen is niet altijd geschikt. Zeker niet bij grote, zware onderwerpen. Dat je je collega in de gang tegenkomt en direct vraagt: "Zo, wat vind jij eigenlijk van de president van Amerika?" Of dat je als leerkracht of docent een college opent met de vraag: "Hoe denken jullie over het leenstelsel?"

Een actuele kwestie aansnijden met een goede openingszin

Als je niet vanuit het niets een vraag wilt stellen met als doel een actuele kwestie te bespreken (of nog erger: vanuit het niets je mening te geven), kun je er beter voor kiezen om een goede conversatie-starter in te zetten. Om het onderwerp waarover je wilt spreken eerst in te leiden.

Een goede aanpak hiertoe is:
  1. Kort iets zeggen over jezelf
  2. Eventueel een uitleg van de kwestie
  3. De vraag stellen
 
1. Begin eerst iets kort over jezelf te zeggen. Over iets wat er met jou als vragensteller is gebeurd (je hebt iets gehoord, gelezen, ...) of over iets wat er aan de hand is met je (je maakt je druk, je twijfelt ergens over, je bent aangedaan, verrast, gespannen, ...).

2. Indien dit nodig is, kun je nog kort iets over het thema zeggen. Je geeft een korte uitleg over wat je precies hebt gehoord op de radio. Of wat het precies is waarover je gespannen bent.

3. Dit deel laat je vervolgens volgen met een vraag. Dit kunnen bijvoorbeeld vragen naar de mening van de ander zijn:

  • Maar wat vindt jij hiervan?
  • Klopt dit?
  • Hoe denk jij hierover?
  • Ben je dit met je eens of zit ik er naast?
  • Hoe zie jij dit eigenlijk?
  • Of zie ik dit niet goed?
  • Doe ik dit ten onrechte?
  • ...

Voorbeelden van openingszinnen

Lastig? Om je te helpen, vind je hieronder diverse voorbeelden van openingszinnen.

Zoals voor veel vragenlijsten op onze site geldt ook voor onderstaande voorbeelden: maak deze zinnen en vragen je wel eerst even eigen. Gebruik je eigen taal, intonatie, verbindingswoorden, et cetera.

1. Ik zat net in de auto en hoorde het weer gaan over die x-discussie... Ik weet eigenlijk niet wat ik hiervan moet vinden. Jij?
Ik zat net in de auto en het ging weer over die Zwarte-Pieten-discussie. Ik weet eigenlijk nog steeds niet wat ik hiervan moet vinden. Wat vind jij? 

2. Mensen/jongens/studenten, ik kom er niet uit. Ik hoorde x en weet niet wat ik hiervan moet vinden. Hoe kijken jullie hier tegenaan?
Mensen, ik kom er niet uit. Ik hoorde dat het kabinet het eens is over minder gaswinning maar ik weet eigenlijk niet wat ik hiervan moet vinden. Hoe kijken jullie hier tegenaan?

3. Weet je, ik snap dat niet, x komt eraan en y maakt zich daar niet druk over. Dat is toch vreemd?
Weet je, ik snap het niet. Studenten krijgen te maken met een nieuw sociaal leenstelsel maar ze maken zich er nauwelijks druk om. Is toch vreemd?

4. Ik weet het, we zijn natuurlijk een dag verder, maar ik kan me nog steeds druk maken om ...

5. Net sprak ik y ... wat kan hij zich druk maken over x ... 
Net sprak ik Jan. Man, wat kan hij zich druk maken over of je wel of niet kunstgras moet aanleggen in voetbalstadions ...

6. (ironie) Worden jullie ook zo gekweld door x?

7. Jongens, weet je, ik heb echt te doen met y ... (een politicus, een bekende Nederlander, burgemeester, ...)
Jongens, weet je, ik heb echt te doen met Onno Hoes ...

8. Ik heb nog nagedacht over wat je gisteren zei over ...
Ik heb nog nagedacht over wat je gisteren zei over onze nieuwe leerlingvolgsysteem en wat hier anders aan zou moeten.  

9. Weet je wat me opvalt? ...
Weet je wat me opvalt? Dat er de laatste tijd zo weinig mensen nog om vijf uur zijn. Is jou dat ook opgevallen of ligt dit nu aan mij?

Ken je andere goede manieren om te beginnen met het bespreken van het nieuws of een kwestie? Om een onderwerp dat jou bezighoudt onderwerp van gesprek te maken? Laat het ons weten.