Zoals waarschijnlijk bekend, is José van Dijck de nieuwe KNAW-president. In de uitzending van De Kennis van Nu (31 mei 2015) wordt ze in het licht hiervan geïnterviewd door Coen Verbraak. Diverse onderwerpen passeren de revue waaronder haar nieuwe functie, de plek van wiskunde binnen de wetenschap, het dienstbaar zijn als wetenschapper en de invloed van sociale media op ons leven (en waarom je misschien geen facebook-account zou moeten nemen). Ook wordt gesproken over de waarde van vragen stellen (vanaf 40.52). Dit naar aanleiding van de bijna 12.000 vragen die ingediend zijn voor de Nationale Wetenschapsagenda.

 
Vragen stellen - De Kennis van Nu
Still uit de uitzending De Kennis van Nu

Voor volgers van Van Dijck zal het interview wat betreft het laatste weinig nieuws brengen. Ze herhaalt grotendeels de opinie die eerder verscheen in NRC (een ander podium dus geen verwijt natuurlijk). In deze opinie verwoordde Van Dijck reeds dat de kunst van wetenschap het stellen van onderzoekbare vragen is (een volledige versie van deze opinie is hier als pdf te vinden). Aanvullend is wel haar toelichting hoe één vraag haar zelf al jaren bezighoudt en hoe ontwikkelingen tot continue aanscherping van deze vraag leiden:
 
[43.38] "Ik realiseerde me ook opeens hoe moeilijk het is om gewoon een goede vraag te stellen. En ook als kind stel je al vragen en daar ga je meer verder en dat vind ik ontzettend leuk dat kinderen bepaalde nieuwsgierige vragen, zoals inderdaad het afstammen van de mens van de aap, en die vragen komen ook steeds terug. Ik heb zelf ook zo'n vraag die me eigenlijk al mijn hele leven bezighoudt, de vraag naar hoe publieke debatten zich eigenlijk ontwikkelen. En dat heb ik 25 jaar geleden al onderzocht maar doordat die media steeds veranderen, blijf ik maar bezig die vraag weer aan te scherpen en opnieuw te stellen."