Het thema van het TEDxAmsterdam-programma 2015 stemt me positief. Onder de titel "BIG QUESTIONS" zal dit keer namelijk de vraag centraal staan. Althans, dat is wat ik concludeer uit de volgende tekst.
Millennia lang worden er Big Questions meegedragen. Aristoteles en andere filosofen uit zijn tijd hielden zich al bezig met het kip-of-eidilemma. De vragen die we ons nu stellen, zullen onze plaats in de wereld bepalen. Vragen veranderen de manier waarop we de wereld om ons heen zien en begrijpen, ze leiden naar ontdekking en reflectie. 
"We leven in een wereld waarin mensen over meer informatie beschikken dan dat ze tot zich kunnen nemen. Het gaat niet meer om het vinden van de juiste antwoorden, het gaat om het stellen van de juiste vragen."
Nu is mijn ervaring wel dat uiteindelijk toch vaak niet de vraag centraal staat maar dat gezocht gaat worden naar antwoorden. In dit geval naar antwoorden op de 'big questions' zelf (inhoud) of naar wat 'big questions' zijn, waarom ze niet gesteld worden, wat een goede vraag is, et cetera. Dit is vaak inherent aan de opzet van een TEDx-bijeenkomst: bekend spreker Y vertelt X minuten over onderwerp Z - bijvoorbeeld hoe lastig het is om vragen te stellen - en geeft hiermee dus eigenlijk weer een antwoord (namelijk op de vraag waarom het zo lastig is om vragen te stellen).

Ik ben daarom ook wel benieuwd wat wordt bedoeld met het streven dat "Tijdens TEDxAmsterdam [er] de mogelijkheid [is] dergelijke belangrijke vragen aan te snijden". De video bij het event is echter zowel hoopgevend als veelzeggend. Het betreft namelijk een korte inventarisatie van wat mensen als hun "big question" beschouwen.Intrigerend is dat niemand in de video iets lijkt terug te vragen. Als: "Tja, ligt eraan. Wat versta je onder BIG?" Of "Uhm... lastig, want waarom zou er maar één zijn?". Ze geven enkel antwoorden. :-)

Wat dat betreft, komt het event op het juiste moment? Ik ben in ieder geval benieuwd wie de sprekers zullen zijn.

Maar noteer in ieder geval in je agenda:

Wat: TEDxAmsterdam
Onderwerp: Big Questions
Wanneer: 27 november 2015
Waar: Stadsschouwburg in Amsterdam