http://www.vraagzin.nl/2015/07/wat-zou-jij-doen-in-een-zombie-apocalyps.html
 

J. van Dijk
sportverslaggever


 
Wat zou je doen in een zombie-apocalyps?"Ik heb deze vraag een keer gelezen in een sportblad. Hij werd gesteld aan de Duitse olympisch kampioen discuswerpen Robert Harting. Nu heb ik niet uitgebreid gecontroleerd of dit blad en de achterliggende site wel echt zijn - en of het interview dus echt afgenomen is - maar ik kreeg de indruk van wel. Maar eigenlijk doet dit er ook niet toe.

Waarom ik de vraag "Wat zou je doen in een zombie-apocalyps?" namelijk zo goed vind, is dat hij mij eraan herinnert dat je aan een sporter alle vragen kunt en moet stellen die je maar zou willen. Nu zou ik zelf een sporter nooit vragen naar zombies. Te absurd. Maar klaarblijkelijk kan het wel. En geeft een sporter - een olympisch kampioen - hier gewoon antwoord op.

Daarnaast heeft de vraag iets ontwapenends. De journalist sloot het interview met deze vraag af (in mijn eigen beeld met een knipoog; zo van "Trouwens ... tot slot ... wat, uh, zou je doen ... ") en ik kan me voorstellen dat de twee - de journalist en Harting - hierdoor met een glimlach uit elkaar gingen. Hiermee zal Harting het interview niet snel vergeten en de volgende keer mogelijk eerder benaderbaar zijn? Of dit het geval is, is natuurlijk een beetje afhankelijk van de sporter.
 
Maar ook al is het laatste niet het geval en vindt Harting de interviewer maar een vreemde vogel dan is er nog niets aan de hand. Om een goede sportjournalist te zijn, moet je ook de durf hebben vragen te stellen die de sporter maar vreemd vindt. Zelfs al zet je jezelf daarmee misschien belachelijk neer. Ook dat vind ik doorklinken in deze vraag."