Wanneer is een verkeerssituatie niet meer gewijzigd?

Vraag: wanneer is een verkeerssituatie niet meer gewijzigd?


Ik reed gisteren sinds lange tijd op de snelweg vanuit Venlo via het knooppunt Neerbosch richting het westen. Voor wie de situatie niet kent: hier wordt de A73 even een eenbaansweg (in de bocht) om aan te sluiten op de Neerbosscheweg (al vreemd op zich: als weg heeft de naam dubbel S, als knooppunt is het Neerbosch met één S; maar dit terzijde).

Aan het begin van het knooppunt stond een bord: verkeerssituatie gewijzigd. Ik was natuurlijk benieuwd want een jaar geleden stond dit bord - in mijn herinnering - hier ook al. Wat zou de wijziging zijn? Was het nu een tweebaansweg geworden? Na het knooppunt genomen te hebben, was mijn conclusie: volgens mij is er niets gewijzigd.

Eigenlijk is het maar een lastig bord. Of de situatie voor de lezer gewijzigd is, lijkt afhankelijk te zijn van hoe vaak je er langs komt. Als je tien jaar geleden hier bent geweest, is de situatie vast gewijzigd. Maar als het bord gisteren reeds hier stond, jij er langs reed, dan is vandaag de situatie niet meer gewijzigd.

Op een blogposting van Willem Houtgraaf las ik de terechte opmerking dat de uitspraak "verkeerssituatie gewijzigd" sowieso niet al te letterlijk genomen moet worden. In het verkeer verandert de situatie immers continu: andere auto's, andere snelheid, andere weersomstandigheden, et cetera. Dat de situatie niet gewijzigd is, zal eerder een uitzondering zijn. Een heerlijk vaag begrip: de verkeerssituatie. Maar wanneer is deze nu niet meer gewijzigd en kunnen we het bord weghalen?