Wie het leuk lijkt om op een socratische wijze aan de slag te gaan met de kunst van vragen stellen, kan ik het Socratisch Café in Utrecht op 9 januari 2016 aanraden. Vier uur lang zal op socratische wijze onder begeleiding van een filosoof onderzocht worden wat het betekent om vragen te stellen:

"Een goed gesprek vraagt een onderzoekende houding. Vragen stellen die aanzetten tot denken en onderzoek is de sleutel, en begint met onbevangen luisteren naar wat de ander zegt. Socrates deed het en alle deelnemers aan een socratisch café en dialoogtafel doen het. vragen. Maar hoe doe je dat nu precies: vragen stellen? Wanneer is een vraag raak? Welke vragen leiden tot een dieper inzicht? Hoe vraag je naar wat je werkelijk wilt weten?"

Ook de kunst van het onbevangen luisteren zal - door onderzoek en oefenen - een plek krijgen:

"Met vragen kun je aanzetten tot nadenken en onderzoek, mensen en groepen aan het twijfelen brengen en uitnodigen hun eigen denken en handelen te onderzoeken. Het stellen van rake, heldere en echte vragen begint met goed luisteren naar wat iemand zegt. luisteren. Als je luistert kun je ingaan op wat de ander zegt, daar vragen over stellen in plaats van te reageren op wat wat je denkt dat de ander bedoelt. Het begint met een onbevangen en nieuwsgierige houding. De ander willen begrijpen, willen weten wat de ander ervaart, vindt en waarom. Luisteren en de juiste vragen stellen kun je leren en oefenen."

Meer informatie
Wat: Socratisch Café Utrecht, over de kunst van het stellen van vragen
Waar: Maliebaan 45, Utrecht
Wanneer: zaterdag 9 januari 2016, van 13:00 - 17:00
Kosten: € 20,00 (studenten: € 10,00)