In de Trouw van zaterdag 27 februari staat een leuk interview met acteur Barry Atsma (Tijd, bladzijde 33) waarin hij zijn tien levenslessen geeft. Zijn tiende levensles is dat wijsheid begint met verwondering:

"De meeste wijze mensen zijn mensen die veel vragen en ook durven te zeggen: ik snap het niet, leg me dat eens uit. Als ik in een taxi stap, vraag ik de chauffeur het hem van het lijf."
"Het begint ermee dat je je verwondert. Hoe werkt dat? Hoe voelt dat? Wat doe je precies? Dan krijg je een verhaal waar iemand gepassioneerd over is."
 
Het paradoxale is misschien wel zijn conclusie dat je er dan achter komt dat mensen in wezen hetzelfde zijn. Dat in het algemeen de mensen volgens dezelfde waarden en normen leven. Dit roept natuurlijk de vraag op waarom je je dan nog zou blijven verwonderen. Atsma: je ziet dan waarin je op elkaar lijkt.
 
Mooi.
 
Het hele interview 'Barry Atsma: Extremisme fascineert me' is hier na te lezen. Ook omdat de andere levenslessen interessant zijn om over na te denken, zeker een leestip. Neem bijvoorbeeld de les dat er geen eenduidig antwoord is op de grote levensvragen. Mee eens?

PS. Lees ook even de reacties onder het artikel. Ik denk dat hier een aantal interessante constateringen tussen zitten.