Bij een bezoek aan je arts worden je vaak diverse mogelijkheden gegeven om vragen te stellen. Afhankelijk van de reden van het bezoek zullen dit andere soorten vragen zijn. Vind je het lastig om de juiste vragen te bedenken? Het bekende rijtje met drie vragen is al een goed begin. Wij geven de voorkeur aan zes vragen. Time geeft weer een lijstje met negen vragen. In dit artikel een korte samenvatting van deze vragen (die je kunt stellen aan je (huis)arts): 

vragen stellen aan je huisarts

Eerder heb je kunnen lezen over het initiatief van patiƫntenfederatie NPCF en de Federatie Medisch Specialisten om patiƫnten betere vragen te laten stellen. Zij onderscheiden drie vragen die zij graag gesteld zien worden door patiƫnten:
  1. Wat zijn mijn mogelijkheden?
  2. Wat zijn de voordelen en nadelen van die mogelijkheden?
  3. Wat betekent dat in mijn situatie?

Meer informatie over deze drie vragen vind je hier
(hun eigen site). 
 

Zes vragen om aan je arts te stellen?

Deze drie vragen zijn erg waardevol. Desondanks hebben we deze lijst uitgebreid met nog drie vragen. In de praktijk merkten we namelijk dat het stellen van deze drie vragen niet altijd genoeg is. Maar je ziet vast de overeenkomsten met de eerste drie vragen:
 
  • Wat denkt u dat ik heb?
  • Wat zijn mijn mogelijkheden?
  • Wat zijn de voordelen en nadelen van die mogelijkheden?
  • Wat betekent dat in mijn situatie? 
  • Waarop is uw oordeel / advies precies gebaseerd; hoe zeker bent u?
  • Waar kan ik de informatie die u nu geeft terugvinden zodat ik het thuis rustig kan nalezen?
 
En voor de zekerheid: het zijn vragen die je ook gewoon mag opschrijven natuurlijk als je het te lastig vindt om deze te onthouden.
 

Negen vragen om aan je arts te stellen?

Enigszins overeenkomstig publiceerde Time in 2016 een ander overzicht met vragen die je kunt stellen aan artsen. Zij komen met "negen vragen die artsen graag gesteld zien worden". Nu is de achtergrond van deze vragen wel onduidelijk. De lijst met vragen van Time is namelijk een lijst van wat experts belangrijk vinden. Nergens staat echter beschreven wie die experts zijn. Als trouwe volger van dit blog zien we je al denken (net als wij): "Wie zijn die experts dan?" Een goede vraag.

Maar dit terzijde, zijn dit de negen vragen (klik hier voor een toelichting):

  1. Wat zijn de verschillende behandelingsmogelijkheden?
  2. Welk resultaat mag ik verwachten?
  3. Moeten we het nu doen of kan ik later (hierop) terugkomen?
  4. Kan ik zelf iets doen om mijn gezondheidssituatie te verbeteren? 
  5. Wat zijn de neveneffecten?
  6. Hoe krijg ik de onderzoeksresultaten teruggekoppeld?
  7. Hoeveel gaat dit mij kosten?
  8. Zou ik een second opinion moeten aanvragen?
  9. Welke vragen heb ik niet gesteld maar zou ik wel moeten vragen?

Er zitten een aantal bruikbare vragen tussen (hooguit moet je ze niet als gesloten vraag stellen maar als open vraag). Maar welk rijtje vind je meer aansprekend? Negen vragen om te stellen, kan ook wat veel zijn. Heb je ervaring met deze vragen? Een aanvullende vraag? Laat het ons weten (bijvoorbeeld via X / Twitter). Aan elk van deze rijtjes zit namelijk wel voordelen als nadelen.