Voor wie het gemist heeft: begin deze week was #MyFirstQuestionInHell trending op Twitter (althans in delen van de VS). De volgende vraag stond centraal: "Wat zou je eerste vraag zijn als je in de hel zou terechtkomen?".
 

Nu kan ik me voorstellen dat je vanuit beroepsmatig perspectief dit een weinig interessante trend vind om je achteraf in te verdiepen (of heb je zelfs ideologische bezwaren tegen deze trend) maar misschien moet je niet te snel oordelen. Een snelle analyse van de tweets leert je namelijk wel aan wat voor een soort vragen mensen de voorkeur geven en hoe ze tot een vraag komen.

Ondanks een grijs gebied zag ik in het algemeen twee soorten vragen langskomen.

Ten eerste zag je twitteraars die met vragen kwamen die gingen over religie en de daarbij behorende vooronderstellingen en concepten:
 

De meest voorkomende en gewaardeerde tweets met vragen waren echter tweets die inzicht gaven in de huidige samenleving en de zaken waar 'wij' op dit moment (te) druk mee zijn:
 
 
Een speciale subcategorie van deze groep vragen waren vragen die de aankomende presidentsverkiezingen in de VS als onderwerp hadden (en zie de gelijkenis):


Misschien was het gemak om een vraag te bedenken waarbij je een persoon noemt ook wel de reden dat deze vraag zo vaak voorkwam (denk aan de availability-denkfout). Het is zoals Robert tweet: