Als dé international footballwriter Martijn Krabbendam en bestsellerauteur Michel van Egmond in de Dick Voormekaar podcast het hebben over dé vraag die aan geen enkele opleiding journalistiek mag ontbreken, dan kan het natuurlijk niet anders dan dat wij deze ook even meepakken. Of zoals Krabbendam en Van Egmond waarschijnlijk zouden zeggen: het zou jammer zijn als al die miljoenen studenten die onze artikelen lezen, hier even geen kennis van nemen. Over een vraag uit "een uitzending die opgenomen kan worden in het curriculum van iedere school voor journalistiek; als handleiding voor het leven."

Foto: journalist Martijn Krabbendam te gast bij Kopstukken in NOLA Utrecht
Still uit de uitzending van Voetbalzone (bron:youtube, rond 57:58) met wat tekst erop


Martijn Krabbendam
Voetbaljournalist¹


Hoe is het?



Toelichting


"Het stukje uit het interview moet je even horen. Dat is vooral voor de studenten journalistiek belangrijk." (Michel van Egmond in de Dick Voormekaar Podcast, S02E39 Feyenoord is net Woodstock)
 

Niet iedereen zal Martijn Krabbendam kennen, maar voor volgers van Voetbal International en Feyenoord, en voor liefhebbers van de Dick Voormekaar Podcast zal voetbaljongûh Martijn geen onbekende zijn. Maar waar hij echter normaal gesproken anderen interviewt, kun je hier bij Voetbalzone een interview met hem terugzien. Die ze trouwens in deze uitzending van de podcast weer nabespreken.

Hoe dan ook, in een aardig interview (let op: is natuurlijk wat subjectief) vertelt Krabbendam met ongeëvenaard enthousiasme over zijn carrière als voetbaljournalist en de ontwikkeling die hij en de voetbaljournalistiek heeft doorgemaakt. Over hoe je soms voetballers en coaches in bescherming neemt of moet nemen, over aardig gevonden worden (en soms een boycot op de koop toe moet nemen), over dilemma's die je als journalist kunt hebben, de liefde die je op social media soms ten deel valt en het opbouwen van een netwerk (Krabbendam: ga het veld in en ga bellen). En natuurlijk veel Feyenoord.

In het interview komen ook een aantal goede vragen langs. Misschien niet altijd even spannend, maar denk aan een startvraag als Speelt er nog wat bij jullie? en denk aan het betere kritische doorvragen met Wat is er aan de hand dan?

Bij één vraag staan ze in het interview wat langer stil, namelijk bij wat de favoriete vraag van Krabbendam is om te stellen (vanaf 57:58).


 

 

Dit is dus de vraag Hoe is het? Misschien geen verrassende vraag om een interview gesprek mee te beginnen, maar voor om een gesprek te openen is het inderdaad een goede vraag. Wat deze vraag namelijk een goede vraag maakt, is dat het weinig vooronderstellingen kent (je gaat er niet met een gestrekt been in) en dat het de ander al snel minder gesloten maakt (je toont immers interesse). Het is geen bedreigende vraag.

De enige aanname is dat het met mensen op een of andere manier moet gaan (ok, wel erg filosofisch) en dat de relatie tussen de betrokken personen zo is dat de ander deze vraag wel goed vindt. Maar dat zit vaak wel snor. Aan een vreemde stel je deze vraag niet zo snel en vaak zul je wel aanvoelen wanneer de vraag gepast is. Vervolgens begint het betere doorvragen.

Een goede vraag van de meesterinterviewer dus. Ook zonder gekheid trouwens. En misschien geldt hiermee voor de journalistiek of voor het voeren van gesprekken wel hetzelfde als voor voetbal. Althans voetbal zoals Krabbendam dit ziet: het is niet altijd hogere wiskunde (zie eind uitzending).

Over de beste manieren om door te vragen, kun je hier meer lezen.

Terzijde, maar een interviewtechniek die soms goed werkt en ook te zien is in de uitzendingen van Voetbalzone zijn vragen met afmakertjes: de interviewer begint een zin en het is aan de geïnterviewde om dit vervolgens kort en direct te beantwoorden. De geïnterviewde kan het vervolgens dan later nuanceren. Denk aan zinnen als: mijn favoriete voetbalclub is ..., in de hedendaagse voetbaljournalistiek maak ik me grote zorgen over ..., ik ben altijd bang geweest voor, mijn grootste professionele blunder is ... mijn grootste ruzie op het werk was .... mijn grootste professionele prestatie was ..., het meest ongemakkelijke moment in mijn carrière was ..., mijn belangrijkste journalistieke les die ik leerde is ... et cetera. Maar dit terzijde. 




Lees ook: betere vragen stellen


Hier vind je de andere vragen uit onze serie De Vraag Van, de vragen van bekende en minder bekende vragenstellers!




Voetnoot:

1. Ook bekend natuurlijk als Feyenoord en Oranje-watcher voor Voetbal International. Of als voetbalinfluencer.