Gedachte-experiment #27
Op 24 november 2002 overleed de filosoof John Rawls. Hiermee kwam een einde aan het leven van misschien wel een van de bekendste hedendaagse politieke filosofen. Met name in het denken over rechtvaardigheid heeft hij een waardevolle bijdrage geleverd.
Een belangrijk gedachte-experiment die Rawls ons heeft achterlaten, is The Veil of Ignorance, in het Nederlands de sluier van onwetendheid. Dit gedachte-experiment gaat als volgt: stel we mogen een samenleving ontwerpen waar we zelf in zullen komen te wonen. Maar tijdens het ontwerp zitten we achter een zogenaamde sluier van onwetendheid: we weten tijdens het bedenken van de samenleving niet welke plek we zullen krijgen in deze toekomstige samenleving.
Je weet niet op welke positie je komt, wat je beperkingen zijn, wat je bezit, wat je geslacht zal zijn, wat je talenten zijn, hoe intelligent je zult zijn, wat je uiterlijk zal zijn, wie je familie is, je vrienden, enzovoort.
Deze onzekerheid zal waarschijnlijk maken dat we vooraf oog zullen hebben voor de zwaksten in de samenleving, want wij kunnen immers deze plek gaan krijgen. Maar hoe ziet deze samenleving er precies uit?
Dit maakt enigszins ingekort een mooi gedachte-experiment en vraag om te stellen:
Stel je moet een samenleving bedenken waar je zelf in gaat leven. Er is Ć©Ć©n probleem: je weet vooraf niet op welke positie je terechtkomt. Hou zou jouw ideale samenleving er dan uitzien?
~Een gedachte-experimentVerder lezen:
- Zoek je meer vragen? Kijk dan in een van deze vragenlijsten.
- Klik hier voor onze filosofische vragen voor als je meer diepe gesprekken wilt voeren.
- Bovenstaand gedachte-experiment maakt onderdeel uit van onze Vrijdag Vraagzin. Klik hier voor meer vragen.
- Voor de liefhebber: de meest geraadpleegde lijst met vragen is onze lijst met deze 100 vragen.
- De 10 bekendste gedachte-experimenten uit de filosofie / ethiek (en enkele andere)
- 45 voorbeelden van eenvoudige gedachte-experimenten: stel dat vragen / wat als vragen