Het eeuwige leven hebben. Voor sommige mensen lijkt het ideaal. Ze doen in ieder geval er van alles aan om zo lang mogelijk te blijven leven en zo jong mogelijk te lijken. Ergens ook wel logisch: wie wil er nu oud en krakkemikkig zijn?

Misschien zie jij oud worden echter niet als een probleem. Maar het is wel interessant om hier over na te denken. Het uitgangspunt is simpel: stel je krijgt de mogelijkheid om eeuwig te blijven leven. En je mag ook nog eens de leeftijd kiezen die je voor altijd zult hebben. Geen last van ouderdomskwalen, geen fysieke klachten die ouderen kunnen hebben: je mag een leeftijd kiezen die je wilt. Je zult niet ouder worden.

De vraag is: zou je een aanbod hiertoe accepteren? Ook in de wetenschap wat de gevolgen kunnen zijn? Jij wordt hierbij nooit ouder, je omgeving wel. Zou je gelukkig kunnen zijn? (volgens sommige filosofen krijgt het leven bijvoorbeeld betekenis doordat het eindig is)

Aan de andere kant: nog meer tijd krijgen om de dingen te doen die je zou willen doen, klinkt ook wel aantrekkelijk. Helemaal als je zelf het einde zou mogen bepalen.

Met dit gedachte-experiment kun je natuurlijk experimenteren. Ik gebruik vaak twee varianten. In de eerste variant houd je voor altijd de leeftijd die je kiest (je omgeving wordt wel ouder). Een andere variant is waar je zelf wel ouder wordt, je op een gegeven moment "dood" gaat, maar direct weer terugkeert naar de door jou gekozen leeftijd (waar je al dan niet kennis hebt van je vorige levens).

Ken je de fantasy-boeken van Terry Pratchett over de schijfwereld? Daar heeft DE DOOD (als een soort mens in deze wereld) van iedereen zandlopers. Als de zandloper op is, dan haalt DE DOOD deze mensen op. Maar door deze om te draaien, blijven mensen leven en gaan ze niet dood. Hoe mooi zou het zijn om je eigen zandloper te hebben?


Stel je zou voor altijd mogen blijven leven op de door jou gekozen leeftijd, zou je dit aanbod dan accepteren?

~Een gedachte-experiment
Foto met het gedachte-experiment om te vragen
 


Verder lezen: