Herman Finkers
Misschien ken je de vraag Waartoe zijn we op aarde? wel. Het is de eerste vraag van de Catechismus die velen op de lagere school uit het hoofd moesten leren (zie bijvoorbeeld dit artikel). Net zoals het antwoord. Een antwoord dat echter lang niet meer door iedereen omarmd wordt (,,Wij zijn op aarde om God te dienen en om hier en in het hiernamaals gelukkig te zijn.'). Maar de vraag blijft echter voor veel mensen nog steeds van waarde. Ook zo voor de bekende cabaretier Herman Finkers. Over 'zijn' vraag "Waartoe zijn we op aarde?"
Waartoe zijn we op aarde?
Toelichting
"Wat bij mij heel sterk speelde: ik wil weten waarom ik hier rondloop. Hier op aarde. [...] 'De eerste vraag van het catechismus' - zo zei Willem Wilmink - 'is heel goed, waartoe zijn we op aard. Het antwoord klopt niet' - en dat vind ik ook, wat in het catechismus staat, dat is een dom antwoord - 'maar iedereen moet voor zichzelf daar een antwoord op vinden'." (Herman Finkers, Ervaring voor Beginners, seizoen 6 aflevering 10, vanaf 19:30)
De vraag Waartoe zijn we op aarde? komt natuurlijk niet van Herman Finkers. Maar in de podcast Ervaring voor Beginners - waar Theo Maassen precies 60 minuten spreekt met makers van kunst - vertelt Herman Finkers uitgebreid over zijn antwoord op deze vraag. En laat hij perfect doorklinken hoe de vraag ook voor anderen nog steeds waardevol is.
Het is een essentiƫle vraag die vraagt naar wat je functie hier op aarde is. In moderne opvattingen - en ook Finkers doet dat - gaat het hierbij er niet om waartoe de mens is op aarde, maar wordt dit persoonlijk gemaakt. Waartoe ben jij op aarde?
Finkers: "Ik ben op aarde om mensen die de hele dag te hard hebben gewerkt - in fabrieken - om ze in de avond even uit te laten gaan, even te laten lachen, als roeping. Toevallig kwam ik erachter dat mensen blij mijn optredens verlieten."
De invulling die Finkers geeft aan deze vraag is misschien wel anders dan je zou verwachten. Anders dan de zoektocht die ik nu soms mensen zie maken, gaat het bij hem niet zozeer om wat hij wil.
Finkers: De doelstelling is niet wat wil ik en ik wil beroemd worden, of hoe zet ik mijn carriĆØre in elkaar, maar waartoe ben ik op aard. Nou dit is mijn functie; als ik dit niet doe, wat ik hier doe, dan doet niemand dat." [...]
"Als ik kleuterleider ben, dan denk ik dat je de kleuters meer plezier aan doet door er een andere kleuterleider op te zetten [...] Tuinman? Er zijn betere tuinlieden [...] Muziek leek me ook prachtig, maar ook dat was te hoog gegrepen."
Finkers kijkt bij beantwoording van de vraag dus om te beginnen naar wat hij kan en waartoe dit leidt. En haalt hieruit het antwoord op de vraag van waarom hij hier is neergezet. Wat natuurlijk - zo stelt hij zelf - ook wel iets kleins had kunnen zijn.
Bij Finkers is het meer toevallig dat het iets groots is geworden. Maar het had ook koster in een kerk kunnen zijn. Alleen had hij het idee dat er betere kosters waren dan hij. Maar je zou ook het gevoel kunnen hebben dat jij wel de perfecte koster bent. Of kleuterleider, of tuinman, of ...
Vraag is dus: waartoe ben jij op aarde?
Andere Vragen van...
Hier vind je de andere vragen uit onze serie De Vraag Van, de vragen van bekende en minder bekende vragenstellers!
Terugluisteren?
Het gesprek tussen Theo Maassen en Herman Finkers is o.a. te beluisteren via Spotify, Apple en Soundcloud
Lees ook: betere vragen stellen
- Meer dan 30 tips en adviezen waardoor je nog betere vragen kunt gaan stellen.
- Waarom je voor een goed gesprek het beste kunt beginnen met een vraag (na het geven van een compliment).
- Een overzicht van onze artikelen over vraagtechnieken (inclusief ons eBook).