Eerder heb je kunnen lezen over het verschil tussen open en gesloten vragen. Althans, wat veel mensen als het verschil tussen open vragen en gesloten vragen vinden. Kort door de bocht worden in ieder geval ja/nee-vragen maar ook andere meerkeuze-vragen als gesloten vragen gezien. Vragen die beginnen met een vraagwoord zijn daarentegen open.

Terzijde, maar in een tweede artikel heb je ook mogelijk wel gelezen dat het maken van een hard verschil tussen open vragen en gesloten vragen  best wel discutabel is. Vragen zijn eerder in meer of mindere mate open/gesloten. Daarnaast heb ik laten zien dat je ook kunt kijken naar hoe iemand reageert om vast te stellen of een vraag open dan wel gesloten is. Want ineens kan blijken dat een in theorie gesloten vraag door de ander ineens als open vraag wordt opgevat. Deze twee punten laten we echter maar even voor wat het is.

Als je het standaardverschil tussen open en gesloten vragen een beetje kent, ken je vast ook wel de regel dat het vaak beter is om open vragen te stellen in plaats van gesloten vragen.

En dat iemand die de kunst van het stellen van vragen verstaat, makkelijk kan schakelen tussen gesloten vragen en open vragen. En ook gemakkelijk een gesloten vraag open kan maken. Maar dat vraagt soms wel om wat oefening.

Om dit te oefenen, vind je hieronder tien vragen. De vraag aan jou is om de gesloten vragen te herformuleren naar open vragen.
 
Oefening: maak van gesloten vragen open vragen

Oefening open vragen stellen

Maak van de volgende gesloten vragen open vragen. Je ontkomt er hierbij niet aan om de gesloten vraag reeds te beantwoorden (en iets aan te nemen). Met andere woorden: je vult al deels iets voor de ander in. Dit zal soms leiden tot suggestieve vragen. Een voorbeeld:

Gesloten vraag: Ga je naar het college Presenteren?
Als open vraag: Hoe laat ga je naar het college Presenteren? (dit impliceert reeds dat de ander ook gaat)


De opdracht luidt om zo min mogelijk een open vraag suggestief te laten zijn!

De gesloten vragen:

  1. Ga je vanavond nog trainen?
  2. Ben je tevreden over onze service?
  3. Wilt u nog wat drinken?
  4. Geloof jij in God?
  5. Ben je al lang thuis?
  6. Deed dat voorval iets met je?
  7. Heb je een leuke vakantie gehad?
  8. Begrijp je wat ik bedoel?
  9. Ben je ziek?
  10. Hou je van me?Aanvullingen of betere vragen zijn als altijd welkom!