De doosjes met vragen van Gespreksstarter zijn gevuld met allerlei vraagkaarten waarmee je een gesprek tussen kinderen kunt starten. Of om als ouder je kind beter te leren kennen. In dit artikel kun je onze recensie lezen en analyseren wij de (soorten) vragen die ze stellen. En nee, wij verdienen hier niets aan (en kennen niemand van Gespreksstarter).
Laatst bijgewerkt op 25-09-2018.


Over vragen en vragen stellen

Ook relevant: ons overzicht van meer dan 200 digitale vraagkaarten.


Gespreksstarter | kinderen

In veel boekenwinkels en ook online kun je ze wel vinden. De doorzichtige doosjes van Gespreksstarter met "leuke, creatieve en interessante vragen voor kinderen". Wel moet je even opletten dat je het goede doosje met vragen pakt. Want naast deze doosjes met vraagkaarten voor kinderen zijn er ook doosjes met vragen over de liefde, met originele vragen, met vragen voor op een meidenavond en doosjes met partyvragen te koop.

Wij kochten het doosje met vragen voor kinderen.


Vormgeving en prijs

Wat meteen opvalt, is de prijs. Voor een doosje met kaarten betaal je ruim 20 euro. Dit is vergeleken met andere aanbieders met vragen de duurste die we ooit hebben gekocht. We verwachten dus wel veel.

Je koopt voor deze prijs een mooi, plastic doosje met prima, harde kaarten. In tegenstelling tot andere pakjes met vragen is de buitenkant dus niet van karton. Voor het onderwijs kan dit misschien wel handig zijn (duurzaam). Verklaart dit echter de € 21,95?

Zie ook: leuke vragen stellen aan kinderen met de denksleutels

Ook wel afwijkend t.o.v. andere setjes met vragen is het logo en de naam. De kaarten met vragen worden verkocht onder de naam GespreksstarterTM. Dus met een TM van trademark; we lijken te maken te hebben met een echt (aangevraagd) merk! Helaas valt dit tegen. Ten eerste zegt TM niet zoveel, maar belangrijker is dat het merk ook niet geregistreerd is of lijkt te worden.

Om een beter beeld te krijgen gingen we nog even naar gespreksstarter.com. Aan de binnenkant van het doosje staat dit adres met als uitnodiging: "Kom ook een kijkje nemen op ...". Maar helaas. Welke browser we ook gebruiken (en ook na dagen wachten), de site van gespreksstarter werkt niet.


Over de kunst van het stellen van vragen en doorvragen


We voelen ons al een beetje bekocht. Dus snel naar de kaartjes zelf.

De kaartjes met vragen voor gesprekken met kinderen.

Het bedrijf achter Gespreksstarter legt de lat hoog. Op de achterkant staat wat je met de vragen kunt doen en wat de vragen zijn:

"Gespreksstarter Kinderen bevat meer dan 100 interessante en grappige vragen om gesprekken tussen kinderen te starten. Natuurlijk is het ook een goede manier voor ouders om hun kinderen beter te leren kennen. Gespreksstarter is een leuke en grappige manier voor kinderen om een discussie te starten met hun vrienden, broers, zussen of klasgenoten - een geweldige manier om elkaar beter te leren kennen terwijl je ook nog plezier maakt! Gespreksstarter is een geweldig tijdverblijf voor kinderen - creatief, leuk en interessant voor nieuwsgierige en speelse geesten."

Euh... ze beloven niet weinig.

In het doosje zitten inderdaad meer dan 100 vragen, namelijk 106.

De meeste vragen zijn kennisvragen waarmee een kind zichzelf moet beschrijven (beschrijvende kennis is een soort kennis). Dit zijn prima vragen om een kind beter te leren kennen.

De meeste vragen beginnen hierbij met het vraagwoord wat (21 vragen) en dat zie je meer. Als je een kind beter wilt kennen, liggen wat-vragen voor de hand. Maar ook vragen die beginnen met andere vraagwoorden zijn opgenomen. Ik zie welke: 6 vragen (ook meteen de mooiste:, wanneer: 1 vraag, wie: 5 vragen, waarom: 3 vragen.

De wat-vragen in het doosje zijn daarbij niet altijd origineel, maar dat is ook lastig. Je kunt denken aan vragen als: 

» Wat zijn de drie leukste dingen die je ooit hebt gedaan?

» Wat is het engste dat je ooit hebt gedaan? 


Dit soort vragen kun je natuurlijk ook prima zelf bedenken. Vul maar in: wat is je favoriete, leukste, mooiste, grappigste, ergste, engste, et cetera....

Enkele vragen zijn sterker en vragen al meer van een kind. Neem de volgende wat-vraag: 

» Wat is het grootste verschil tussen je ouders?


Wat deze vraag interessant maakt, is dat naar het verschil wordt gevraagd tussen de ouders. Vaak zie ik dat enkel gevraagd wordt naar het verschil tussen het kind en de ouders. In dit geval tussen ouders: mooi.
 
In dezelfde lijn ligt deze wat-vraag: 

» Wat is de favoriete band of zanger(es) van jou en je vrienden? 


Het is goed dat in deze vraag wordt verwezen naar "vrienden". Dit maakt deze vraag een van de weinige kennisvragen die interessant is om een gesprek tussen kinderen te starten. Dit doe je dus door te vragen naar iets wat kinderen wel met elkaar delen. Dit zie je ook bij deze vraag: 

» Tot hoe laat mag jij op blijven van je ouders en tot hoe laat mogen je vrienden op blijven? 


Ook dit is een mooi voorbeeld van hoe je met een goede vraag kinderen met elkaar in gesprek kunt laten gaan. Eerst denk je na wat kinderen met elkaar delen en dan vraag je vervolgens naar verschillen. Dit laat je kinderen natuurlijk uitwisselen met elkaar. Goed gedaan.

De laatste wat-vraag die opvalt, is de vraag: 

» Wat is je leukste mop? Vertel hem eens. 


Bij deze vraag krijgt het kind ook nadrukkelijk de opdracht om iets te doen. Helaas zitten er in het doosje niet veel van dergelijke doe-vragen, namelijk twee:

» Welk dier kan je het beste nadoen? Laat eens horen!

» Kan je één van je ouders 15 seconden lang na doen?


Dit is toch een gemiste kans, want juist met dergelijke aanvullende opdrachten kun je een vragenspel speelser maken.

De laatste vraag maakt duidelijk dat er ook gesloten vragen in het doosje zitten. Dit zijn er 32.
Prima natuurlijk, zeker om een gesprek te starten, maar dan moet je wel doorvragen.

Verder lezen: hoe je het beste kunt doorvragen.

Vaak zijn deze gesloten vragen weer gericht op het zichzelf beschrijven (16 vragen): 

» Vind je het leuk om te zingen? 


Van deze gesloten vragen zijn er elf zijn-vragen ("Ben je ...?"). Dit soort vragen kun je natuurlijk zelf ook makkelijk bedenken. Dertien gesloten vragen zijn van het formaat "Heb je (ooit) ...?" Ook dit zijn bijna allemaal beschrijvende kennisvragen: 

» Heb je ooit een liefdesbrief geschreven?

» Hebben je ouders je wel eens een straf gegeven die je heel oneerlijk vond?


De eerste vraag is vrij standaard (zie bijvoorbeeld Quora). De tweede vraag is beter, omdat je hiermee een gesprek kunt beginnen over wanneer iets oneerlijk is.

Dit geldt ook voor de andere denkvragen die in het doosje zitten. Een enkele vraag is hierbij voorspellend van aard: 

» Hoe denk je dat je leven er over 10 jaar uit ziet? 


Dit is toch een ander soort vraag dan de bekende vraag: 

» Wat wil je later worden als je groot bent? 


Andere denkvragen (meer dan 10 vragen) vragen gelukkig om meer. Neem de volgende vragen: 

» Wat zijn de voor- en nadelen van een broer of zus?

» Denk je dat jongens en meisjes even slim zijn?


Ook zitten er in het doosje meerdere gedachte-experimenten (21 vragen). Neem de volgende vragen: 

» Als je in je leven van plek zou kunnen ruilen met iemand, met wie zou je willen ruilen? 

» Als je de mogelijkheid zou hebben om met dieren te praten, wat zou je ze vragen? 


Deze vragen zijn vaak niet erg origineel, maar mijn ervaring is dat dergelijke vragen niet vaak gesteld worden aan kinderen. De vraag naar de vraag naar dieren is wel mijn favoriete gespreksstarter.

Een opvallende - meer sturende - vraag hierbij is weer de volgende: 

» Als je beste vriend(in) ziek is, wat kan je dan doen om hem/haar beter te laten voelen? 


Alsof dit ook moet? Hoe dan ook, dit is een van de twee vragen die een combinatie is van een gedachte-experiment die gericht is op hoe te handelen. Als je sowieso dit soort "hoe zou je handelen"-vragen zoekt, is het vragendoosje van Gespreksstarter minder een aanrader. Als je deze vraag en de volgende vraag goed bestudeert, moet het echter wel mogelijk zijn om zelf van dit soort doe-vragen te bedenken? 

» Wat zou je doen als iemand door drie oudere leerlingen gepest zou worden? 


Sommige vragen zijn tot slot wel wat vreemd geformuleerd. Neem bijvoorbeeld deze vraag: 

» Als je elke taal in de wereld zou kunnen leren, welke denk je dat het belangrijkste is? 

Hier wordt begonnen met een als-vraag en wordt ineens overgegaan naar een vreemd soort denkvraag. Dit is echter een uitzondering.

Wel hadden sommige vragen wat korter gekund. De vraag "Als je ruzie hebt met je ouders, waar gaat dat dan meestal over?" is bijvoorbeeld onnodig als een als-vraag geformuleerd. Daarnaast zitten er ook een aantal dubbele vragen in het doosje (drie). Ook opvallend:  twee kaartjes had geen vraag maar een opdracht ("Noem één ding waarvan je nu denkt ..."). Maar als gezegd: dit zijn uitzonderingen.

Als je deze briljante recensie van Sophie Reinders erop naleest, was dit trouwens bij eerdere of andere versies van de Gespreksstarter-doosjes wel eens anders. Al deel ik niet haar commentaar op de vraag "Wie is de bekendste persoon ter wereld?". Dit kan natuurlijk een prima beginvraag zijn om vervolgens met kinderen in gesprek te gaan over wat een persoon een bekend of de bekendste persoon maakt. Of om - zoals ze zelf beloven - hierover te discussiëren.

Verder lezen: het stellen van goede startvragen als denkvraag.

Conclusie

Het doosje met "leuke, creatieve en interessante vragen voor kinderen" van Gespreksstarter kent een aardige mix van verschillende soorten vragen. De verhouding tussen open vragen, half gesloten vragen en gesloten vragen is 67/7/32 en ook alle vraagwoorden komen aan bod.

Ondanks dat er al veel denkvragen zijn opgenomen, hadden van mij nog wel minder beschrijvende kennisvragen opgenomen mogen worden. Het aantal doe-vragen is daarnaast te gering om te kunnen zeggen dat je veel plezier gaat maken bij het stellen van de vragen.

Ik zou de vragen echter wel een voldoende willen geven. Helaas staat dit echter niet in verhouding tot de prijs van het doosje. Vergeleken met wat andere vragendoosjes kosten, neig ik daarom naar een kleine onvoldoende als je naar het geheel kijkt.

Heb je zelf ervaringen met de vragen van Gespreksstarter? Laat het ons weten.

Verder lezen: