In de vierde Zomergasten-uitzending van 2019 wees Maxim Februari op een vraag van Dr. Phil die hij een goede vraag vindt. Een mooie vraag voor onze serie "De vraag (van)". Hieronder vind je de vraag en (i.v.m. copyright) een klein deel van zijn toelichting.Maxim Februari
Schrijver, jurist en filosoof¹


 
Hoe leuk is het om met mij samen te leven?Toelichting Maxim

Uit het interview:

"Ik ben iets teleurgesteld geraakt in dr. Phil, door de jaren heen. Het is (echter) een televisie-psycholoog, een goede televisie-psycholoog, waarvan ik nog zeker vier slogans regelmatig gebruik om situaties aan mezelf uit te leggen.

Een ervan is bijvoorbeeld - wat ik regelmatig tegen mezelf zeg - is dat hij aan mensen vraagt dat je je voortdurend zelf de vraag moet stellen "Hoe leuk is het om met mij samen te leven?"

Dat vind ik een hele goede vraag. Ik denk dat dit veel huwelijken kan redden. En meer van dat soort oneliners die heel goed werken."


En een niet goede vraag

In de uitzending wijst Maxim trouwens de kijker er ook nog op wat een slechte vraag is (vanaf 2:37:00 in de uitzending), namelijk de vraag of systemen intelligenter gaan worden als mensen.

Deze vraag veronderstelt - zo stelt Maxim terecht - dat er een eendimensionaal criterium is voor intelligentie, maar dat is niet het geval. Systemen kunnen bepaalde dingen misschien (op termijn) wel beter - en zijn daar in die zin intelligenter in - maar andere dingen zal nooit lukken. Intelligentie is net als een begrip als muzikaliteit geen vast begrip, geen vaststaand gegeven.
Lees ook: betere vragen stellen[1]
Bron en verder kijken? Zie de uitzending VPRO / Zomergasten, d.d. 18 augustus 2019 (vanaf 4:10). Link via NPO-start (laatst geraadpleegd 19-08-2019).