Steeds meer vreemde sollicitatievragen?
 
Worden tijdens sollicitatiegesprekken steeds vaker vreemde vragen gesteld? Worden sollicitatievragen steeds curieuzer? Volgens De Telegraaf is dit het geval (hier het artikel via Blendle en hier nog een WUZ-poll).

De vraag is natuurlijk hoe de bewering dat er steeds vaker curieuze vragen worden gesteld onderbouwd wordt. Nu blijkt uit het artikel dat de bron carrièremarktplaats Glassdoor is (er worden ook drie recruiters genoemd maar zij reflecteren enkel op bovengenoemde constateringen). Nu had ik nog nooit van Glassdoor gehoord. En ook niet van het woord carrièremarktplaatsen. Daarom maar even het onderzoek erbij gezocht. Helemaal omdat ook andere media naar deze curieuze sollicitatiegespreksvragen verwijzen (zie bijvoorbeeld NOS, CNN, Today.com en CBS).

En dan blijkt toch dat het artikel in De Telegraaf wat kort door de bocht is. Glassdoor heeft namelijk enkel bewust wat vreemde vragen geïnventariseerd en deze beschreven. Van hun website (en eventueel dit persbericht):

That's why Glassdoor has combed through hundreds of thousands of interview questions shared by job candidates over the past year to compile its annual list of the Top 10 Oddball Interview Questions.

Of er een toename is, kon ik niet achterhalen op hun website. Het onderzoek zelf blijkt niet beschikbaar te zijn (of er te zijn?).

Mijn voorlopige conclusie: neem het artikel maar met een korreltje zout. De bewering dat het een trend is, kunnen we nog vooralsnog niet aanvaarden (zoals ook Fiona Stoop op de site van de NOS deze bewering terecht betwijfelt). Denk dus ook niet meteen dat het stellen van vreemde vragen tijdens het sollicitatiegesprekken een verstandige aanpak is (omdat iedereen het doet). Het is wat De Meijer in het artikel stelt: "Het is nog nooit bewezen dat je er ook de beste kandidaten mee selecteert."

Nu zie je dit trouwens wel meer bij lijstjes met sollicitatievragen. Vaak zijn deze nergens op gebaseerd. En kun je ze beter niet te serieus nemen. Meer hierover lees je hier.