De kunst van het stellen van vragen en doorvragen
t

Soorten vragen die je kunt stellen

Soorten vragen stellen
Mijn ervaring is dat de meeste mensen wel weten dat je meerdere soorten vragen hebt en dat je dus meerdere soorten vragen kunt stellen. Zo is bijna iedereen wel bekend met het onderscheid tussen gesloten vragen en open vragen en het bijbehorende inzicht dat open vragen eerder bijdragen aan een goed, open gesprek dan gesloten vragen (maar maak niet de denkfout dat gesloten vragen daarmee per definitie niet juist zijn om een goed, open gesprek te kunnen voeren).

Om de kunst van het stellen van vragen goed te kunnen verstaan, is het niet onverstandig om de meest voorkomende soorten vragen te kennen - ook wel type vragen genoemd - en op de juiste wijze in te zetten. Indien je hier mee kunt spelen, zul je namelijk merken dat de kwaliteit van je gesprekken in het algemeen en van de antwoorden die je krijgt in het bijzonder zal verbeteren.

Om je hierin te helpen, vind je hieronder een overzicht van bekende vraagsoorten. Dergelijke indelingen worden ook wel vraagtypologieën of type vragen genoemd.

(laatste update 8-8-2017)

Soorten vragen / type vragen:
 
Ken jij nog andere soorten vragen (die je graag uitgewerkt wilt zien worden)? Kom maar op! Aanvullingen, opmerkingen, vragen zijn altijd welkom! Mail of neem contact op via Twitter. Ondertussen vind je hier in opbouw enkele favoriete onzinvragen. Al is natuurlijk de vraag wat precies een vraag een onzinvraag maakt. 
Meer over: